Så får du till gott kött på Elgrillen

Elgrill har snabbt blivit ett populärt redskap. Inte konstigt då den kommer med flera fördelar – den är enkel att använda, tar mindre plats än en vanlig grill och du behöver inget extra bränsle, såsom kol eller gas. Genom att installera ett eluttag på din uteplats har du snabbt en smidig elgrill till ditt förfogande. Tänk på att anlita en erfaren elektriker som kan utföra en säker och smidig installation. 

Förberedelser

  1. Förvärm grillen: Starta elgrillen och låt den förvärmas till den önskade temperaturen. Det kan ta några minuter att nå rätt temperatur, så ge grillen tillräckligt med tid att värmas upp ordentligt.
  2. Marinering: För att ge köttet extra smak och mörhet kan du marinera det innan du lägger det på grillen. Använd en marinad med dina favoritsmaker och låt köttet marinera i kylskåpet i några timmar eller över natten för bästa resultat.

Grilla köttet

  1. Förbered grillgallret: Borsta grillgallret med en grillborste för att rengöra det och smörj det lätt med matolja för att förhindra att köttet fastnar.
  2. Direkt eller indirekt grillning: Beroende på tjockleken och typen av kött kan du välja att grilla det direkt över värmen eller indirekt genom att placera det vid sidan av den heta zonen. Använd direkt grillning för tunnare köttbitar och indirekt för tjockare stycken som behöver längre tillagningstid.
  3. Vänd köttet i rätt tid: Vänd köttet först när det har fått en fin grillyta på den ena sidan. Att vända för tidigt kan göra att köttet fastnar på gallret.
  4. Använd en grilltermometer: För att säkerställa att ditt kött är tillagat till önskad temperatur. Använd gärna en grilltermometer för att mäta den interna temperaturen. Kom ihåg att olika köttsorter har olika rekommenderade innertemperaturer! Så ta reda på den rekommenderade innertempraturen för ditt kött innan du börjar grilla. 

Annan mat som kan grillas på en elgrill

En elgrill kan användas för att grilla mycket mer än bara kött. Här är några exempel på annan mat som kan grillas på en elgrill:

  • Grönsaker: Grilla säsongsbetonade grönsaker som paprika, zucchini, sparris eller majs för att ge dem en härlig rostad smak och krispig konsistens.
  • Fisk och skaldjur: Fiskfiléer, räkor, laxspett eller bläckfisk är ett utmärkt alternativ att grilla på en elgrill. Se till att använda en grillpanna eller aluminiumfolie för att förhindra att fisken eller skaldjuren fastnar.
  • Frukt: Grilla skivad ananas, persikor eller plommon för att skapa en läcker sötsyrlig smak.